Ting du
trenger
- 250
gram sukker
- 2 dl
lys sirup
- 1 ss
kanel
- ½ ss
malt ingefær
- ¼ ss
nellik
- 250
gram smør
- 1 ss
natron
- 2 egg
- 650-800
gram hvetemel
- Noe å
pynte de med
·
Kasserolle
·
Slikkepott
·
Ovn
·
Bolle
·
Komfyr
·
Kjevle
·
Bakebord
·
Noe å ta tiden med
·
Stekebrett
·
Visp
Oppskrift
Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen. Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Det kan være kjekt å være to om røringen.
Visp sammen eggene og rør de inn i
blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og
relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
Ha deigen på
lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg
kakene forsiktig på bakepapirkledt stekebrett. For å få et bra resultat er det
viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt
omtrent samtidig.
Stek
pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene
er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen
din. Følg med mot slutten av steketiden.
La pepperkakene
hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist.
Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.
Pynt gjerne
pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite) og for eksempel (mini-)
Smarties eller Non stop. Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises
innen en uke eller to.
Det er viktig
at pepperkakene ligger i en lufttett boks, hvis de er i luft for lenge kan de
bli ødelagt.
laget av Even og Tor Ivar
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar