fredag 20. desember 2013

Pepperkakeoppskrift


Ting du trenger

  • 250 gram sukker
  • 2 dl lys sirup
  • 1 ss kanel
  • ½ ss malt ingefær
  • ¼ ss nellik
  • 250 gram smør
  • 1 ss natron
  • 2 egg
  • 650-800 gram hvetemel
  • Noe å pynte de med

 

Utstyr du trenger

·         Kasserolle

·         Slikkepott

·         Ovn

·         Bolle

·         Komfyr

·         Kjevle

·         Bakebord

·         Noe å ta tiden med

·         Stekebrett

·         Visp

 

Oppskrift

  














Ha sukker og sirup i en liten kasserolle og gi det hele et forsiktig oppkok. Tilsett kanel, malt ingefær og nellik og rør godt sammen. Rør inn natronet i sirupsblandingen og rør fort og godt sammen. Blandingen blir nå lysere og eser litt. Hell den varme sirupsblandingen umiddelbart over det kalde smøret, som du har gjort klart på forhånd i en stor bolle. Rør til alt smøret er smeltet og blandingen er kald. Det kan være kjekt å være to om røringen.
Visp sammen eggene og rør de inn i blandingen. Tilsett deretter melet, litt etter litt, til du får en jevn og relativt fast deig. Sett deigen kaldt noen timer, gjerne over natten.
Ha deigen på lett melet bakebord, kjevle ut og stikk ut pepperkaker i ulike fasonger. Legg kakene forsiktig på bakepapirkledt stekebrett. For å få et bra resultat er det viktig at kakene er omtrent like tykke og store, slik at de er ferdigstekt omtrent samtidig.

Stek pepperkakene ved 200-225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, til kakene er ferdigstekt, etter ca 7-10 minutter, avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Følg med mot slutten av steketiden.

La pepperkakene hvile på stekebrettet et par minutter, før du avkjøler de videre på rist. Oppbevar de avkjølte kakene i tett kakeboks.
Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur (av melis og eggehvite) og for eksempel (mini-) Smarties eller Non stop. Pyntede pepperkaker kan bli myke, så de bør spises innen en uke eller to.

Det er viktig at pepperkakene ligger i en lufttett boks, hvis de er i luft for lenge kan de bli ødelagt. 

laget av Even og Tor Ivar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar